Simlockvrije telefoon

Wat is een simlockvrije telefoon en wat is het voordeel daarvan ten opzichte van telefoons met een simlock? Kies je voor een simlockvrije telefoon kopen, dan krijg je niet te maken met een simlock, indien je een telefoon koopt bij een van de providers kan dit wel het geval zijn. Met name Vodafone staat hier vanuit het verleden om bekend, het bedrijf bracht zelfs telefoons met een eigen versie van het besturingssysteem uit. Het was daardoor niet mogelijk om over te stappen naar een andere provider.

Vandaag de dag is het iets gemakkelijker om over te stappen, al is er nog altijd sprake van een tijdelijke simlock van minimaal een jaar. Tijdens die periode kun je gebruik maken van de provider waar je de telefoon hebt gekocht, pas na die periode heb je de mogelijkheid om over te stappen. Op het moment dat je een telefoon abonnement voor 1 of 2 jaar afsluit heb je hier niet zo snel mee te maken, maar dat ligt anders wanneer je kiest voor een prepaid aansluiting of een flexibel sim only abonnement voor je telefoon en een simlockvrije telefoon kopen en of dit mogelijk is, is dus afhankelijk van je voorkeuren.

Wat is een simlock?

De simlockvrije telefoon heeft geen simlock meer, een vergrendeling die providers kunnen aanbrengen op de telefoon. Vanuit het verleden wilden zij er graag voor zorgen dat het niet zomaar mogelijk was om een prepaid aansluiting aan te kopen en binnen korte tijd over te stappen naar een scherpe aanbieding van een andere provider. Ze hebben daarom besloten om een simlock aan te brengen, die ervoor zorgt dat een bepaalde mobiele telefoon alleen simkaarten van een bepaalde aanbieder accepteert. KPN kan bijvoorbeeld een simlock aanbrengen in een mobiele telefoon, om ervoor te zorgen dat alleen simkaarten van KPN erin werken, met andere simkaarten is het niet mogelijk om gebruik te maken van de mobiele telefoon. Met simlockvrije telefoons zul je daar geen last van hebben en het kan dus een voordeel zijn om vanuit dat perspectief voor een simlockvrije telefoon te gaan kiezen, aangezien je dan altijd keuzevrijheid behoudt met telefoonproviders.

Het voordeel voor de providers is dat ze op met een simlock op een telefoon hun klanten vast kunnen houden met een telefoon abonnement van henzelf. Op het moment dat je een flexibel sim only abonnement af wilt sluiten om eventueel over te kunnen stappen is het van belang om gebruik te maken van een simlockvrije telefoon. Daarnaast is dit van belang op het moment dat je voor een prepaid aansluiting kiest, om te voorkomen dat je alsnog niet zomaar over kunt stappen. Tijdens het eerste jaar na aankoop van de telefoon mag de provider kosten in rekening brengen voor het verwijderen van de simlock en dat is opnieuw iets wat bij een simlockvrije telefoon kopen nooit aan de orde zal zijn.

Telefoon simlockvrij laten maken

Wil je een telefoon simlockvrij laten maken in plaats van een simlockvrije telefoon kopen? Tijdens het eerste jaar na aankoop heeft de provider de mogelijkheid om hier kosten voor in rekening te brengen als dus je telefoon abonnement nog loopt. Er zijn bedrijven die de service aanbieden, maar houd er rekening mee dat dit niet altijd legaal is. Het is pas een jaar na aankoop van de mobiele telefoon mogelijk om de simlock gratis te laten verwijderen, ook door de provider zelf. Dit is bij wet geregeld, om te voorkomen dat je als gebruiker van een mobiele telefoon te lang aan een bepaalde provider vast blijft zitten en je eigenlijk geen kant op kunt en vanaf dat punt kun je dus over een simlockvrij toestel beschikken.

Wil je een simlock laten verwijderen op een telefoon, zodat je er na 1 of 2 jaar ook een andere simkaart in kunt gebruiken? Je dient hiervoor zelf contact op te nemen met de provider, deze zal dit niet automatisch doen en hierover geen contact met je opnemen. Je dient de provider aan te geven wanneer je de telefoon hebt gekocht en dat je de simlock ongedaan wilt laten maken. De provider zal dit softwarematig voor je regelen, zodat je vervolgens de kans hebt om er een andere simkaart in te gebruiken en een simlockvrije telefoon kopen is dan dus niet nodig.

Prepaid in simlockvrije telefoon

Simlockvrije-telefoonEen simlockvrije telefoon kopen is vooral interessant op het moment dat je gebruik wilt maken van een prepaid aansluiting. In veel van de gevallen ontvang je bijvoorbeeld €15 beltegoed, op een simkaart die je aan de andere kant maar €10 hoeft te kosten. De provider hoopt je op die manier over de streep te trekken om een prepaid aansluiting te accepteren en daar vervolgens mee te gaan bellen. Op het moment dat je gebruik maakt van een simlockvrije telefoon maakt het niet uit van wie de simkaart afkomstig is, je kunt er dan hoe dan ook gebruik van maken in het toestel en dat is dus een zeer groot voordeel van een simlockvrije telefoon kopen.

Uiteraard heb je dankzij de simlockvrije telefoon de mogelijkheid om na een paar weken weer gebruik te maken van een andere aanbieding voor een simkaart, of de simkaarten in het toestel zelfs af te wisselen. Wat dat betreft is een simlockvrije telefoon kopen interessant op het moment dat je gebruik wilt maken van een prepaid aansluiting. Met het oog op de lange termijn is het verstandig om na te gaan bij welke provider je de mogelijkheid hebt om voordelig te bellen, zodat je niet steeds van nummer of aansluiting hoeft te wisselen. Niet alleen met prepaid, maar ook met een sim only abonnement kan een simlockvrije telefoon kopen natuurlijk bijzonder handig zijn, want qua tarieven valt hiermee meer voordeel te behalen dan middels een prepaid aansluiting.

Sim only in simlockvrije telefoon

Wil je gebruik maken van een sim only abonnement, bij een provider die je nog niet zo goed kent? Je hebt steeds vaker de mogelijkheid om een flexibel contract af te sluiten. Je betaalt dan een klein bedrag per maand extra, maar daar staat aan de andere kant tegenover dat je de mogelijkheid hebt om het contract maandelijks op te zeggen. Het is in dat geval interessant om gebruik te maken van een simlockvrije telefoon, aangezien je dan ook daadwerkelijk de mogelijkheid hebt om een simkaart van een andere provider in het toestel te gebruiken of een andere simkaart te kopen en dankzij simlockvrije telefoons kun je dus rustig kijken welke provider je het beste aanbod kan doen.

Uiteraard kun je op verschillende plaatsen terecht om een simlockvrije telefoon. Met name online heb je de mogelijkheid om een telefoon zonder simlock te kopen, mits je de providers zelf vermijdt. Met name de onafhankelijke verkooppunten waar je telefoons van de verschillende merken en de verschillende providers kunt kopen zijn goed geschikt. Zij zorgen ervoor dat je als het ware een losse telefoon kunt kopen, die goed geschikt is voor een prepaid aansluiting of een sim only abonnement. Aan de andere kant zijn de telefoons in combinatie met een regulier telefoon abonnement vaak voorzien van een simlock, waardoor je dan minder vrij bent in de keuze van je toekomstige provider, waar een simlockvrije telefoon kopen met sim only abonnement dit probleem zou verhelpen.

Geplaast op: april 6, 2015

Providers die wij vergelijken